poniedziałek, 4 marca 2013

Owsiane placki - sniadanie mistrzow




Nie będą to oryginalne wyznania, ale nie szkodzi (lubię od czasu do czasu poczuć wspólnotę z dużą grupą ludzi). Uwielbiam spać do późna i zjeść coś pysznego na śniadanie. Celebrować każdy kęs. Mieć czas, żeby czytać przy stole i naturalnym świetle. Poprzytulać się do kota. Rzadko to się zdarza, ale wczoraj tak. Zrobiłam sobie pyszne placki, przegląd prasy i poczułam się znakomicie. Oto przepis na ważną część tej porannej scenografii.


składniki:
1 jajko
1 łyżka miodu
1 łyżeczka cynamonu
5 stołowych łyżek płatków owsianych błyskawicznych
1 łyżka wiórków kokosowych
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka sezamu
2 stołowe łyżki jogurtu naturalnego
4 łyżeczki konfitur

przygotowanie:
Jajko wymieszaj z miodem i cynamonem.
Dodawaj po łyżce płatki i ziarenka.
Wyłóż masę na delikatnie rozgrzaną patelnię.
Najlepiej drewnianą łopatką - uformuj 4 nieduże placki
(na tyle mniej więcej powinno wystarczyć ciasta).
Smaż na niedużym ogniu około 2 minut z obydwu stron.
Serwuj z jogurtem i konfiturami

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz