niedziela, 17 marca 2013

Ekspresowe penne z tunczykiem




Urodziłam się daleko od morza i pewnie dlatego nie bardzo lubię się z rybami. W wodzie one uciekają przede mną, w kuchni ja przed nimi. Ale przecież tuńczyka z puszki i wędzonego łososia lubi każdy szczur lądowy, bo przynajmniej problem ości jest wyeliminowany przez kogoś innego. No i są pyszne.
Oto szybki przepis na penne z rybką, oraz materiał dowodowy dla książkowej policji...Tak, winna! Czytam przy jedzeniu.



składniki:
mała puszka tuńczyka
1/2 paczki makaronu (u mnie penne)
kilkanaście czarnych oliwek
kilkanaście suszonych pomidorów
oliwa z suszonych pomidorów
suszona bazylia
ząbek czosnku
parmezan
sól i pieprz

Gotuj makaron.W tym czasie pokrój oliwki na krążki, a pomidory na małe paski.
Na patelni podgrzej oliwę z suszonych pomidorów z przeciśniętym ząbkiem czosnku i bazylią.
Jak tylko poczujesz (mniej niż minuta) zapach przypraw zdejmij patelnię z ognia.
Odsącz tuńczyka z wody.
Makaron wymieszaj z tuńczykiem, oliwkami, i pomidorami.
Posyp solą i pieprzem.
Zalej oliwą. Danie ma być śliskie. Pływać w tłuszczu.
(dlatego świetnie nadaje się też do spożycia na zimno, jako sałatka imprezowa)
Serwuj posypane parmezanem, i świeżą bazylią jeśli ją masz, a jak nie to trudno :).

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz